SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Djurgårdens IF Fotbollförening
Fotboll
DJURGÅRDSSPELARNAS UPPLEVELSER FRÅN RIKSLÄGRET I HALMSTAD
2024-06-28 20:00

Under den senaste veckan har 138 talangfulla flickspelare födda 2009 från hela Sverige samlats på Rikslägret i Halmstad för träningar och matcher. Rikslägret arrangeras av Svenska Fotbollförbundet i samarbete med distrikten. Vi har pratat med de uttagna Djurgårdsspelarna Cava Lejonkula, Lea Fellander Åslund, Denize Minas och Viola Åström om deras erfarenheter, upplevda prestationer och vad som väntar härnäst.

 

NÅGRA ERFARENHETER RIKARE

 

En delad uppfattning hos Djurgårdsspelarna är att de har många nya erfarenheter med sig hem i träningsväskan. Att spela med nya spelare och lyssna till instruktioner från andra tränare har varit utvecklande, menar Denize Minas och fyller i:

- Jag har lärt mig mycket kring taktiska delar!

Enligt Viola Åström har det varit mest utvecklande att spela med nya och många olika typer av spelare.

- Jag har fått träna på och lärt mig att spela med andra individer, speltyper och spelstilar än jag är van vid. Andras spelstilar har gjort att jag fått egna idéer om spelstil!

Det är inte bara att spela med nya spelare och lyssna till nya tränarröster som utvecklar, utan även erfarenheten att få spela på en position man inte är van vid. Det är något som Lea Fellander Åslund fått erfara under veckan.

- Jag fick spela på en för mig ny position under stora delar av lägret och det gav mig mycket. Nu förstår jag bättre vad jag, som vanligtvis är mittfältare, vill ha av en forward och tvärtom.

 

”Spelarna åker hem med påfylld energi, nyväckt nyfikenhet och en bättre insikt om den stora bilden runt fotbollslivet.”

”Det här är ett Riksläger” - SvFF

 

 

VÄGEN TILL HALMSTAD

 

Att vara en av landets 138 bästa 15-åringar har krävt mycket jobb av de spelare som fått chansen. Denize, Viola och Lea nämner några gemensamma nämnare när de får frågan om vad de gjort bra för ta sig vidare från samlingarna till lägret - de har tagit ut sig rejält och och gett allt, både under samlingarna och i sitt ordinarie lag.

De nämner även andra aspekter som de tror kan ligga till grund för uttagningarna. Medan Lea och Denize har fokuserat på att använda och visa sina spetsegenskaper, har Viola vågat prova nya idéer och färdigheter under samlingarna.

- Det har antingen lett till framgång eller ett misstag som jag lärt mig av.

För Cava, som varit uttagen till rikslägret som målvakt, har fokuset främst legat på att prestera vid och träna på sina egenskaper i träningsmiljön på hemmafronten.

- Jag har tränat på både mina svagheter och styrkor inför samlingarna och har en stark vilja att nå högre nivåer och bli den bästa versionen av mig själv som målvakt.

 

 

POSITIVA DJURGÅRDSSPELARE

 

Trots att Djurgårdsspelarna knappt hunnit lämna Halmstad ännu, har de redan börja reflektera över sina prestationer. Den gemensamma känslan hos spelarna är att de är nöjda, har gjort sitt yttersta och tagit chansen att visa sina egenskaper. Trots att Denize minns aktioner på planen där hon kunde ha agerat annorlunda, hittar hon utvecklingspotential i situationerna.

- Det är saker man får tänka på till nästa gång, helt enkelt.

Även Lea är nöjd med stora delar av sin insats, men avslutar med en viktig insikt.

- Rikslägret har fått mig att inse att jag kan förbättra mycket i min fotboll.

Även Cava väljer att plocka med sig de positiva bitarna hem.

- Från min prestation väljer jag att lära mig av mina misstag, men fokusera på det positiva jag gjorde.

 

 

EN BLÅRANDIG FOTBOLLSSOMMAR

 

Rikslägret är inte bara en plattform för spelarna att visa upp sina fotbollsfärdigheter, utan också en plats för dem att utvecklas. Något tre av unga Djurgårdstalangerna, till vardags i F2009-1, ser fram emot att fortsätta göra då nästa avisering i kalendern är Iber Cup i Portugal.

Viola Åström ser fram emot de kommande utmaningarna.

- Det ska dels bli roligt att möta bra och stora internationella lag, men också utmanade att möta lite äldre spelare.

Lea Fellander Åslund delar sin lagkompis entusiasm kring Iber Cup.

- Både jag och hela laget är sjukt taggade!

För Cava, som vaktar målet i FA17, väntar vårens sista seriematch där de möter Boo FF hemma på Östermalms IP på söndag. Därefter ska hon kombinera träning och vila.

- Jag ska träna och förhoppningsvis komma tillbaka efter sommaren som en ännu bättre målvakt, men jag kommer också vara noga med att vila.

 

Efter FA17s match på söndag och F2009-1s resa till Portugal väntar några veckors ledighet innan spelarna åter samlas i sina lag och tränar igen. Seriematcherna startar i augusti och, förhoppningsvis, väntar fler kallelser till distrikts- och landslagssamlingar.

 

 

Foto: halmstadsport.se


Nyhetsarkiv
Nyhet: DIF CUP 3v3 2024-07-05 10:00
PA16 VANN LIGACUPEN2024-05-01 20:12
adidas x Djurgården2024-03-27 10:48
GOD DJU! JULKAMPANJ! 2023-12-12 11:07
2023-07-31 10:43