Med en populär och omfattande ungdomsverksamhet, där 2400 pojkar och flickor mellan 7-19 år återfinns i en mängd olika lag, är det uppenbart att det finns ett stort antal varierade behov när det gäller ambition och förutsättningar som ska samsas inom den blårandiga ungdomsfotbollen.
En svårknäckt nöt som DIF Ungdoms verksamhetschef Christian Krigström Gentile identifierat sedan ett antal år tillbaka och gett sig i kast med att lösa på bästa sätt med hjälp kansli, ledare och berörda vårdnadshavare till spelarna. Efter idogt arbete är nu projektet sjösatt i form av en spårverksamhet, där flexibilitet varit ett nyckelord för att optimera förutsättningarna för våra fotbollsspelande ungdomar, sett till deras behov och önskemål.
– Vi har under de senaste åren känt ett behov av att det saknats en viss flexibilitet inom vår traditionella pojk- och flickfotboll. Det har funnits en efterfrågan kring att möta de idéer och förväntningar som man har på fotbollen och vad verksamheten ska innehålla för de som spelar, berättar Christian som vridit och vänt för att landa rätt i konceptet.
– Det svåra i det uppdraget är att hitta en modell som kan vara både tydlig och flexibel på samma gång, så att den passar många olika spelare. Det vi har kommit fram till är det som vi nu har presenterat i en modell som vi kallar spårverksamhet, där man får läsa in sig på vad de olika spåren innebär och sedan göra det individuella val som man upplever passar en bäst, utifrån hur man ser på fotbollen. Med målet att alla ska får en fotbollsverksamhet som motsvarar de förväntningarna som man har. Vi tror dessutom att om personer med samma förväntningar möts blir det roligare med en ökad entusiasm och man får en maximal effekt av det sociala sammanhanget.
Arbetet för att nå dit har fått ta den tid som krävs och en bred, omsorgsfull research har varit en nyckelfaktor.
– När man ska ändra om en modell på det här sättet måste man vara noggrann. Vi har gett oss tid att göra det grundligt och det har tagit oss drygt 1,5 år att arbeta igenom det här. Under den tiden har vi både haft referensgrupper samt interna arbetsgrupper och även engagerat hela kansliet där många har erfarenhet av ungdomsfotboll. Utöver det har vi gjort en omfattande enkät för att få respons och input från våra spelare via deras vårdnadshavare. Summa summarum har vi försökt att hitta en form där många känner igen sig och förhoppningsvis upplever att vi träffat rätt.
Spårverksamheten lanserades under torsdagen till berörda inom DIF Ungdom och mottagande har så här långt varit glädjande, enligt Christian.
– Vi rullade ut det i torsdags och än så länge har det varit enbart positivt. Sedan är det klart att det är mycket information att ta in när man får utskicket, så alla kanske inte har hunnit djupdyka ner i det än. Men spontant har det varit flera uppmuntrande reaktioner kring den här idéen.
– Sedan måste det poängteras att det är väldigt mycket jobb kvar. Först ska det implementeras och sedan kommer det att ta tre år för oss att se till att alla åldersgrupper är inne i spårverksamheten. Det är också en viktig poäng att vi inte får ha bråttom när vi gör en modellförändring av den här typen. Vi startar med de naturliga åldrarna, det vill säga de åldersgrupper som byter spelform: spelare som fyller åtta, tio och tretton. Successivt över åren kommer sedan fler åldrar att vara inne i spårverksamheten. Det ger oss tid att utvärdera, justera och förtydliga de delar som är i behov av det.
En kvick omvärldsanalys kring svensk ungdomsfotboll landar i att DIF Ungdom därmed plöjer ny mark med den nya spårverksamheten.
– Vi får ju lite av en egen position inom ungdomsfotbollen i och med detta. Samtidigt är det värt att påpeka att vi har tagit fragment från många olika föreningar och fört dem samman. Varje spår som vi erbjuder finns i en eller annan form inom andra föreningar, men oftast har man bara en modell. Vi erbjuder ju tre olika spår sammanslaget för att kunna få möjlighet att välja baserat på ett antal olika faktorer, sett till de kriterier varje spelare föredrar. Vi har även gjort en översiktskarta som presenterar de olika valmöjligheterna tydligt (se nyhetsbilden).
Som tidigare nämndes är detta en sjösättning och mycket arbete återstår för att kunna implementera och optimera spårverksamheten inom alla de delar av ungdomsfotbollen som berörs.
– Vi har behövt göra överväganden. Dels inom vår selekterade verksamhet, akademi- och lag 2-verksamhet, som vi lämnar oförändrad och dels när det gäller flickverksamheten, som är betydligt mindre än pojkverksamheten. Där måste vi kanske göra speciella överväganden. Det baseras helt på hur spelarna väljer och vi är förberedda på att vi kommer att behöva flexibilitet för att möta de valen. Men det är glädjande att vi är igång och vi har onekligen fått en fin start, sammanfattar Chrisitian.
OM SPÅRVERKSAMHETEN - HÄR HITTAR DU MER DETALJERAD INFORMATION
Länk till Djurgården Ungdoms presentation.
Den nya modellen ger spelare och vårdnadshavare ökad kontroll samt flexibilitet och samtidigt möjlighet att välja det spår som bäst passar deras behov, ambition och förutsättningar. De faktorer som ofta framhålls som viktiga – fysisk aktivitet, fotbollsutbildning, social fostran och grupp- och lagsammanhållning – är vanligtvis desamma för de flesta. Däremot varierar faktorernas prioritet, och de kan dessutom förändras över tid.
Målet med den nya modellen är att kunna möta fler förväntningar och samtidigt driva verksamheten i enlighet med föreningens värderingar och idé om spelarutbildning. Men vi är många som delar på ett stort ansvar. Det är därför viktigt att vi strukturerar verksamheten på ett sätt som förtydligar organisationen, så att uppdraget att vara föräldraledare är tydligt, givande och, förhållandevis, enkelt.
FLEX, BAS OCH AVANCERAD
I den medföljande bilagan presenteras de tre spåren: Flex, Bas och Avancerad. Valet av spår är individuellt och kan påverkas av faktorer som antal önskade träningar per vecka, preferenser för matchspel, flexibilitet i närvarokrav eller vilka kompisar man vill spela med. Lagkonstellationer kan förbli oförändrade, men vi vill erbjuda spelare och vårdnadshavare möjligheten att välja den verksamhet som passar deras aktuella behov bäst – då tror vi också att man trivs som bäst.
BAKGRUND OCH FRAMTID
Arbetet med att utveckla spårverksamheten inleddes i februari 2023. Under processen har vi kontinuerligt arbetat med en grupp anställda, en referensgrupp med föräldratränare från olika åldersgrupper och lag, samt involverat hela kansliet genom formulär och grupparbeten. (90% av de anställda har spelat föreningsfotboll och hälften har, eller har haft, barn i ungdomsverksamhet). Förslaget har presenterats för styrelsen vid två tillfällen och vi har också skickat ut en enkät till 1 853 vårdnadshavare för att säkerställa att deras syn på fotbollsverksamheten stämmer överens med vår vision. Vi fick tillbaka 672 svar och resultaten visade en blandad fördelning av åsikter, men också en samsyn gällande centrala frågor, vilket gett oss en tydlig riktning för den nya modellen.
Implementeringen av spårverksamheten inleds säsongen 2025 för de åldersgrupper som går över till en ny spelform – spelare födda 2017, 2015 och 2012 – och spelarna i dessa grupper kommer att få välja vilket spår de vill ansluta sig till. Åldersgrupper födda 2011 och tidigare kommer att fortsätta enligt den nuvarande modellen, med möjliga justeringar för att säkerställa att verksamheten bedrivs på bästa möjliga sätt. Inom tre säsonger kommer samtliga åldersgrupper mellan 8–14 år att ha övergått till spårverksamheten, och till säsongsstarten 2027 vara fullt integrerade i den nya modellen.
FLICKVERKSAMHETEN
Den nya organisationsmodellen kommer att gälla både pojk- och flickverksamheten. På grund av att flickverksamheten i dagsläget är 60–75% mindre än pojkverksamheten, kommer anpassningar att göras för att respektive spår på bästa sätt kan appliceras på flickverksamheten.
AKADEMI- OCH LAG 2-VERKSAMHETEN
Spårverksamheten innebär ingen förändring kring akademi- eller lag 2-verksamheten, den fortsätter med samma struktur. Fram till det år spelarna fyller 10 år erbjuds de spelare i pojk- och flickverksamheten som bedöms vara längst fram i sin fotbollsutveckling, oavsett spår, en plats i akademin. I lag 2-verksamheten bildas lag från pojkverksamheten in till året då spelarna fyller 13 år och det på samma sätt.